30.3.2019. 11:27
0
Macron ponovo rekao da neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je ponovo rekao da Francuska ne prihvaća američku odluku o priznanju izraelskog suvereniteta nad Golanom.

"Predsjednik je istaknuo da se priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanom, okupiranim teritorijem, kosi s međunarodnim pravom i može samo pridonijeti porastu napetosti u regiji", piše Elizejska palača u priopćenju objavljenom nakon posjeta jordanskog kralja Abdulaha II. Parizu.

Američki predsjednik Donald Trump je 21. ožujka priznao izraelski suverenitet nad Golanom, što označava promjenu stajališta koje su Sjedinjene Države zastupale desetljećima. Francuska diplomacija je odmah reagirala podsjetivši da se protivi izraelskoj aneksiji te visoravni u Siriji koju je Izrael zauzeo 1967.

Taj teritorij strateški važan za obje zemlje bogat je vodom i uzdiže se iznad Galileje i Tiberijadskog jezera sa strane koju kontrolira Izrael.

Emmanuel Macron je u petak primio kralja Abdulaha II. s kojim je razgovarao o regionalnim krizama, napose o Siriji i o izraelsko-palestinskom sukobu.

"Dvojica čelnika su potvrdila opredijeljenost za političko rješavanje sirijske krize kao jedini način da se trajno ugasi žarište nestabilnosti koju ta kriza znači za regiju i za Europu", objavila je Elizejska palača nakon susreta.

"Francuska drži da bi normalizacija veza s režimom u Damasku koju ne bi pratio napredak prema takvom inkluzivnom rješenju potkopala sve izglede za mir u Siriji i time i svaku mogućnost za siguran, dostojanstven i slobodan povratak sirijskih izbjeglica".

Susret je usto za Pariz bio prilika da opetuje svoje stajalište da "rješenja izraelsko-palestinskog sukoba nema bez priznavanja dviju država, Izraela i Palestine, koje žive jedna pokraj druge u miru i priznatim i sigurnim granicama s Jeruzalemom kao prijestolnicom", prenosi N1.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.