4.4.2019. 21:50
0
Pentagon: Nastavlja se trening turskih pilota na F-35
Predstavnici Pentagona izjavili su u četvrtak da će nastaviti trening turskih pilota na dvije letjelice F-35 u zračnoj bazi Luke u Arizoni, uprkos sporu zbog plana Ankare da nabavi raketni sistem S-400 od Rusije.

Glasnogovornik Pentagona Charlie Summers potvrdio je da će se trening nastaviti, a na pitanje da li postoji mogućnost povlačenja ove dvije letjelice iz treninga, rekao je da takvo što 'nije u planu', prenio je Reuters.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države su krajem prošle sedmice stopirale isporuku opreme za borbenu letjelicu F-35 Turskoj.

Povlačenje opreme za F-35 bio je prvi korak plana SAD da zaustavi isporuku borbene letjelice ovoj NATO saveznici, iz razloga što je Turska planirala nabavku raketnog sistema od Rusije.

Turski ministar vanjskih poslova, Mevlut Cavusoglu, koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice NATO saveza u Washingtonu, predložio je Sjedinjenim Američkim Državama formiranje radne grupe koja bi dokazala da planirana nabavka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 ne predstavlja prijetnju opremi SAD ili NATO, prenosi Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.