5.4.2019. 19:01
0
Pogledajte kako izgleda Putinova vojna baza na Arktiku
Ruska vojna baza naziva “Sjeverna djetelina” na ostrvu Kotelni jedna je od najnovijih vojnih ispostava u Rusiji, a smještena je vjerovatno na najmanje gostoljubivom području na planeti, piše CNN.

Kompleks u obliku trolista (djeteline) i obojen u boje ruske zastave, a može smjestiti 250 vojnika i dovoljno zaliha da oni funkcionišu godinu dana bez ikakvog dodira s vanjskim svijetom.

Rusija izgradila 475 novih vojnih lokacija

“Sjeverna djetelina” smještena je u prostranom krajoliku zasljepljujuće bijele boje i bliže je Aljasci nego Moskvi. Jedna je od tri nove ruske baze iznad 75. paralele i dio Putinovog projekta kojim želi ustoličiti svoju vojnu snagu širom arktičke obale. Ruska vojska saopštila je kako je u posljednjih šest godina izgradila 475 vojnih lokacija koje se protežu od zapadne granice Rusije pa sve do Beringovog prolaza na istoku.

Sjeverna flota Rusije uselila se u bazu 2016. godine. Vojno osoblje ne mora se suočiti s oštrim arktičkim vremenskim uslovima, osim ako nije na dužnosti izvan objekta. Baza ima stambene i poslovne blokove koji su međusobno povezani, a jedina samostojeća zgrada je sićušna pravoslavna kapela udaljena 20-ak metara od središta baze.

Odbrambeni raketni sistemi

Baza je već opremljena obalnim odbrambenim raketnim sistemima i raketnim sistemom srednjeg dometa Pantsir koji je prilagođen arktičkim uslovima te koji može funkcionisati i na temperaturama do -50 .

Funkcija baze je zaštita ruskih interesa na području koje brzo postaje geopolitička žarišna tačka među zemljama koje imaju pravo na arktička područja. Rusija je u posjedu oko 50 odsto ukupne arktičke obale, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.