8.4.2019. 17:42
0
U srijedu vanredni samit EU: Premijerka Britanije u posjeti Macronu i Merkel
Britanska premijerka Theresa May nastavila je pregovore sa opozicionom laburističkom strankom u nastojanju da pronađe rješenje za Brexit koje će dobiti glas većine u parlamentu.

May će otputovati u Pariz i Berlin u utorak kako bi se susrela sa Emmanuelom Macronom i Angelom Merkel. Ona će nastojati pridobiti njihovu podršku za svoj prijedlog kraćeg produžetka roka za Brexit od par mjeseci koji planira predstaviti na samitu Evropskog vijeća u srijedu.

Podsjećamo, premijerka je zatražila produžetak roka za implementaciju člana 50 do 30. juna, ali je EU odbila njen prijedlog. Neki EU zvaničnici su objasnili da bi radije prihvatili prijedlog dužeg produžetka od godinu dana sa klauzulom o prijevremenom prekidu ukoliko bi Velika Britanija uspjela ratificirati sporazum o povlačenju prije isteka roka.

May će u srijedu prisustvovati vanrednom samitu Evropskog vijeća sazvanom samo radi hitnosti pitanja Brexita.

U slučaju da EU u srijedu odbije zahtjev za produžetkom roka, Velika Britanija će biti prinuđena napustiti EU u petak. Jedini način da se to spriječi je da članovi parlamenta hitno izglasaju opoziv člana 50.

U međuvremenu, premijerka se nalazi pod velikim pritiskom pobornika Brexita u parlamentu da ne prihvata kompromisna rješenja u tekućim pregovorima sa laburistima kao što je trajna carinska unija sa EU nakon Brexita. 

Premijerkina odluka da uđe u pregovore sa liderom opozicije Corbynom naišla je na krajnje negativnu reakciju parlamentaraca koji su za Brexit, kao i određenog dijela njene konzervativne stranke, piše Patria.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.