12.4.2019. 17:47
0
U eksploziji na pijaci u Quetti broj poginulih porastao na 20: Bomba bila sakrivena u torbi sa povrćem
Broj poginulih u eksploziji na pijaci u petak ujutru u gradu Quetta u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Baluchistan porastao je na 20, saopćio je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Mir Zia Ullah Langau.

On je naveo da je 48 osoba ranjeno u eksploziji na pijaci.

Kazao je da je među poginulim i pripadnik pakistanskog Graničnog korpusa, a još četiri pripadnika korpusa su ranjena.

Visoki sigurnosni zvaničnik u Quetti izjavio je za agenciju Xinhua, pod uslovom da ostane anoniman, kako izgleda da je napad reakcija na nedavnu policijsku  operaciju protiv zabranjene organizacije tokom koje su uhapšena dvojica militanata. Dodao je da su mjere sigurnosti pojačane širom grada, uključujuči i kvart u kome se nalazi pijaca zbog očekivane osvetničke akcije u odgovoru na hapšenje ekstremista. 

Zvaničnik službe sigurnosti saopćio je da je napad izveden aktiviranjem improvizirane eksplozivne naprave skrivene u torbi  s povrćem. Ministar unutrašnjih poslova kasnije je, međutim, izjavio da je riječ o napadu bombaša samoubice.

Ranjeni ljudi su prebačeni u Civilnu bolnicu u Quetti, čiji je glasnogovornik Waseem Baig izjavio da ih je većina zadobila rane po ekstremitetima.

Napad se desio u Hazarganjiju, kvartu Quette u kome živi veliki broj pripadnika hazarske zajednice, etničke grupe šiitskih muslimana. Oni su česta meta napada ekstremističkih grupa.

Zamjenik generalnog inspektora policije u Quetti, Abdul Razzaq Cheema, izjavio je lokalnim medijima da, zbog činjenice što su Hazari česta meta ekstremističkih napada, vojnici Graničnog korupsa redovno prate njihove pripadnike do prometnih pijaca, a isto se desilo i danas dok su pripadnici korpusa pratili 11 automobila s pripadnicima hazarske zajednice prema pijaci.

Nijedna organizacija ili pojedinac nisu preuzeli odgovornost za napad. U izvještajima lokalnih medija navodi se da militantna grupa pakistanskih talibana često napada pripadnike šiitske zajednice iz vjerskih razloga. Izvor iz službe sigurnosti izrazio je sumnju da bi iza napada mogla stajati Islamska država, na osnovu informacija koje je on primio. 

Premijer Imran Khan i predsjednik Arif Alvi izrazili su žaljenje zbog gubitka života. Premijer je također naredio relevantnim vlastima da pomognu ranjenim.

Premijer Balochistana, Jam Kamal Khan, također je osudio napad i izrazio je solidarnost s porodicama žrtava. Obećao je odlučnu akciju protiv počinilaca tog okrutnog napada.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.