12.4.2019. 20:16
0
Fotografija uplakane djevojčice na američkoj granici osvojila prestižnu nagradu
Potresna fotografija djevojčice koja bespomoćno plače dok njenu majku i nju privode na američkoj granici, osvojila je prestižnu nagradu "World Press Photo".

Žiri je rekao da fotografija Johna Muira, snimljena nakon što su majka Sandra Sanchez i njena kćerka Janela iz Hondurasa ilegalno prešle američku granicu, prikazuje "drukčiju vrstu nasilja, onu psihološku". 

Fotografija malene uplakane djevojčice objavljena je širom svijeta i izazvala javni protest zbog kontroverzne politike Washingtona da razdvoji hiljade migranata i njihove djece.

- Američki zvaničnici kasnije su rekli da Janela i njena majka nisu bile među razdvojenim porodicama, ali je javno negodovanje "rezultiralo promjenom politike predsjednika Donalda Trumpa u junu prošle godine - rekli su iz žirija. 

Muir je fotografirao agente američke granične policije u noći bez mjesečine 12. juna prošle godine u dolini Rio Grande, kada su naišli na skupinu ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

- Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima - rekao je Mur u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon toga.

U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Muir je uočio Sandru Sanchez i njenu malu djevojčicu koja je počela jecati kada ju je njena mama spustila kako bi je granični policajci mogli pregledati.

- Spustio sam se na koljena i uspio snimiti nekoliko fotografija tog trenutka - rekao je Muir koji već deset godina pokriva američko-meksičku granicu, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.