14.4.2019. 16:31
0
Vojska potvrdila: Svrgnuti predsjednik Sudana Al-Bashir je u kućnom pritvoru
Komandant Snaga za brzu podršku (RSF) potvrdio je da se svrgnuti sudanski predsjednik Omar al-Bashir nalazi u kućnom pritvoru u Khartoumu

- Al-Bashir nije napustio Sudan - kazao je general pukovnik Mohamed Hamdan Daqlo za državnu televiziju te afričke zemlje.

Sudanska vojska u četvrtak je, nakon višemjesečnih protesta, svrgnula predsjednika Omara al-Bashara, koji je vladao Sudanom od 1989. godine.

Vojska je također osnovala Vojni savjet koji će upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Na čelo vijeća prvobitno je imenovan ministar odbrane Ahmed Awad Ibn Auf koji je dan kasnije podnio ostavku, a umjesto njega je imenovan general pukovnik Abdelfattah Burhan.

Daqlo je kazao da je vojska Sudana u jeku masovnih protesta preuzela vlast u zemlji i svrgnula predsjednika Al-Bashira.

Na upit da li će Al-Bashir biti izručen Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za procesuiranje za zločine u Darfuru, Daqlo je kazao da će tu odluku donijeti narod Sudana.

- Sudan će izabrati novu vladu koja će odlučiti na koji način će biti procesuirani svi počinioci zločina, uključujući i Al-Bashira - kazao je Daqlo.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.