18.4.2019. 12:02
0
Rouhani: Ukoliko danas imamo problema u regiji, njihovi korijeni su ili u cionizmu ili u američkoj aroganciji
Iranski predsjednik Hassan Rouhani u četvrtak je pozvao bliskoistočne zemlje da "potisnu cionizam", rekavši da su Izrael i njegov američki saveznik glavni uzrok problema u regiji.

- Zemlje ove regije stoljećima žive jedna pored druge i nikada nisu imale međusobnih problema. Ako je bilo problema, izazivali su ih drugi - izjavio je Rouhani u govoru povodom Dana armije.

- Okupimo se zajedno, i zajednički se lišimo prisustva agresora u našoj regiji - kazao je on u obraćanju koje je uživo prenosila državna televizija.

Okružen vodećim generalima, Rouhani je poručio iranskiim susjedima i zemljama širom regije da iranske oružane snage "nikada nisu radile protiv vaših nacionalnih interesa, nego su se uvijek suprotstavljale agresorima".

- Ukoliko danas imamo problema u regiji, njihovi korijeni su ili u cionizmu ili u američkoj aroganciji - kazao je Rouhani.

On je pozvao muslimanske zemlje da se udruže i "obnove istorijsko pravo na palestinsku državu", dodajući da je "cionizam počinio zločine u regiji tokom proteklih 70 godina".

- Konačnu pobjedu sasvim sigurno će izboriti oni čiji su ciljevi pravedni - kazao je.

Iranska proslava Dana armije prilika je za vojsku da pokaže svoja najnovija oružja, ali također i za čelnike zemlje da pruže uvjeravanja susjednim državama da je to naoružanje namijenjeno isključivo u odbrambene svrhe, prenosi AFP.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.