21.4.2019. 14:27
0
Šok u cijelom svijetu zbog stravičnih napada na Šri Lanci: Ubijeno preko 200 ljudi u crkvama i hotelima
Vlasti Šri Lanke identificirali su ekstremiste koji su u seriji napada na crkve i hotele u Colombu i okolini ubili najmanje 180 ljudi. Više od 450 osoba ranjeno je u ovim napadima, tačnije u seriji eksplozija. Napadi su izvedeni tokom uskrsnog slavlja.

Ministar odbrane Ruwan Wijewardene ustvrdio je da je poznato ko stoji iza ovih, kako je rekao, ekstremističkih napada. On je ove događaje opisao kao terorističke incidente.

Govoreći na konferenciji za novinare Wijewardene je izjavio da se prema prvim informacijama može govoriti i o nekoliko bombaša samoubica. Napadače je opisao kao vjerske ekstremiste.

Papa Franjo osudio je napade na crkve i hotele u Šri Lanki u kojima je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje 189 ljudi, a više od 560 povrijeđeno. Papa je napade nazvao "okrutnim nasiljem" i rekao da je u mislima sa stradalima i njihovim porodicama.

Žaljenje zbog napada izrazila je vlada Njemačke.

- Užasnule su nas vijesti da su kršćani u Šri Lanki napadnuti i ubijeni tokom misa na Uskrs. Žalimo zbog žrtava i molimo se za povrijeđene i njihove porodice. Ne smije dopustiti da pobijede terorizam, vjerska mržnja i nesnošljivost - napisao je na Twitteru portparol kancelarke Angele Merkel.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) osudio je, kako je naveo, "odvratne" napade u Šri Lanki.

- Potpuna solidarnost s ljudima iz Šri Lanke i naše misli su uz sve one koji su bliski žrtvama ovog Uskrsa - napisao je on na Twitteru.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je kako je "s užasom i tugom primio vijesti o napadima u Šri Lanki" te izrazio iskreno saučešće porodicama žrtava koje su se okupile na miran način ili došle u posjetu ovoj "predivnoj zemlji".

Američki veleposlanik u Šri Lanki tvitao je da je "duboko ožalošćen zbog bezumnih napada" i da je SAD "uz šrilankanski narod u ovom strašnom trenutku".

Indijski premijer Narendra Modi snažno je osudio napade i rekao da "nema mjesta za takvo barbarstvo u našoj regiji". Osudama se pridružio afganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu napisao je na Twitteru da su bez obzira na motiv, ti napadi "kukavički, barbarski i hladnokrvni". "Terorizam nema vjeru, nema naciju, nema geografski položaj."

(NAP / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.