24.4.2019. 13:08
0
UN: Provladine snage u Afganistanu ubile više civila nego talibani
Afganistanske i međunarodne snage ubile su više civila u ratu s talibanima i ostalim militantima u prva tri mjeseca ove godine, a prvi put broj pogibija izazvanih akcijama vladinih snaga i njihovih saveznika nadmašuje onaj koji su izazvali njihovi neprijatelji, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u srijedu.

Ipak, pobunjenici su odgovorni za većinu kombinirane brojke ubijenih i ranjenih civila, navodi se u izvještaju Misije pomoći UN-a u Afganistanu.

U izvještaju je saopćeno da je ukupno 1.773 civila ubijeno ili ranjeno u tri navedena mjeseca, što predstavlja značajan pad u odnosu na isti period prošle godine kada je 2.305 civila ubijeno ili ranjeno u sukobu. U prošloj su godini pobunjenički napadi bombaša samoubica bili vodeći faktor u visokoj brojci žrtava.

Izvještaj navodi da je između 1. januara i 31. marta ubijen 581 civil i 1.192 su ranjena.

Iako pobunjenici izazivaju značajan broj ranjavanja, provladine snage i NATO vojnici ubili su većinu civila. Oni su odgovorni za za 305 civilnih pogibija, od kojih je polovina stradala u zračnim udarima. Ostale pogibije registrovane su od unakrsne vatre i tokom potraga za militantima, navodi se u izvještaju.

Istovremeno je u pobunjeničkim napadima ranjeno 376 civila, dok su vladine i međunarodne snage ranile 303 civila, tvrde UN.

Svjetska organizacija prvi put je počela sakupljati statističke podatke o žrtvama u 2009.

Većina civilnih pogibija registrovana je u zračnim napadima, koje najčešće izvode međunarodne snage. Iako izvještaj ne pominje nijednu konkretnu članicu NATO-a, američke snage izvode zračne udare na poziv da pomognu afganistanskim snagama, prenosi Associated Press.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.