28.4.2019. 10:21
2
Favorit za predsjednika Evropske komisije rekao da se EU treba oslanjati na kršćanske vrijednosti, a Turska treba ostati van EU
Vođa evropskih konzervativaca i favorit za predsjednika Evropske komisije Manfred Weber kaže da želi da se Evropska unija oslanja na kršćanske vrijednosti, te da Turska treba da ostane van EU.

“Ponosni smo što ovaj kontinent ima kršćanski utjecaj i to nije samo nešto za muzej, to treba da nas orijentiše za budućnost”, rekao je Weber u Minsteru, na mitingu na početku kamapnje za evropske izbore partija desnog centra na vlasti u Njemačkoj, CDU Angele Merkel i bavarske CSU čiji je on član.

Te kršćanske vrijednosti treba takođe, prema njemu, da vode Evropljane ka tome da budu iskreni u svojim raspravama sa Ankarom i zato vjeruje da “Turska ne treba da bude članica EU “, što je izazvalo aplauz njegovih pristalica.

“Mi hoćemo partnerstvo, prijateljstvo, ali treba da prekinemo pregovore o pristupanju sa Turskom”, rekao je Weber.

On je kandidat Evropske narodne partije za predsjednika Evropske komisije i treba da pokuša da oduzme glasove od nacionalističkih partija u Evropi, koje će prema anketama ostvariti prodor na izborima za evropski parlament 26. maja.

“Evropski projekat treba braniti od nacionalista i egoista”, rekao je Weber i ocijenio da je Evropa suočena sa istorijskim preokretom u odbrani evropskog načina života, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.