7.5.2019. 12:45
3
Rusija počinje s razvojem nosača aviona na nuklearni pogon
Rad na istraživanju i razvoju (R&D) prvog ruskog nosača aviona na nuklearni pogon započet će 2023. godine, i taj projekat uključen je u državni program naoružanja, izjavio je izvor iz brodogradnje u utorak za TASS.

"Istraživanje i razvoj novog nosača aviona uključeno je u operativni državni program naoružanja do 2027. godine i započet će 2023. godine", kazao je izvor.

Naveo je da će "brod imati jedinicu za nuklearnu energiju od oko 70.000 tona". Izvor nije naveo procjenu troškova rada i planirani period izgradnje broda.

Korporacija za brodogradnju izjavila je za TASS da oni još nisu dobili nikakve specifikacije dizajna za taj brod od ruskog ministarstva odbrane. "U slučaju primitka naredbe od Ministarstva obrane, poduzeća korporacije će biti spremna za provedbu", dodao je isti izvor.

Ruska mornarica je ranije izjavila da ruska flota očekuje da će do kraja 2030. dobiti napredni nosač aviona s nuklearnom jedinicom. Ministarstvo obrane je navelo da bi ugovor o izgradnji nosača aviona mogao biti potpisan do kraja 2025. godine.

Ruska flota trenutno ima jednog nosača aviona na naftni pogon teškim naftom, admirala Kuznetsova.



(FENA / Lejla Trle) 

Rusija
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.