7.5.2019. 18:27
0
Muzej Auschwitz-Birkenau: Nećemo dijeliti prostor sa neofašistima
Državni muzej Auschwitz-Birkenau zatražio je od gradskih vlasti Torina da hitno interveniraju u pogledu učešća na međunarodnom sajmu knjiga u tom gradu izdavača povezanog sa italijanskom neofašističkom strankom CasaPound.

Predstavnici muzeja, koji bi također trebao učestvovati na jednom od najvećih sajmova knjiga u Evropi koji počinje u četvrtak, izjavili su da će se povući ukoliko se potvrdi da će izdavačka kuća Altaforte ipak učestvovati.

“Ne može se tražiti od preživjelih žrtava da dijele prostor s onima koji osporavaju historijske činjenice vezane za Holokaust i koji pokušavaju oživjeti fašizam u društvu”, stoji u pismu muzeja gradskom vijeću Torina. 

Pored muzeja, na najavljeno učešće izdavača Altaforte reagirali su italijanski spisatelj Christian Raimo, historičar Carlo Ginzburg, karikaturista Zerocalcare i novinarska Francesca Mannocchi.
Grupa italijanskih autora pod nazivom Wu Ming je na svojoj web stranici napisala da je “u Torinu učinjen još jedan korak prema prihvatanju novih crnih košulja na italijanskoj političkoj i kulturnoj sceni”.

Našavši se u velikoj dilemi u pogledu odluke, organizatori sajma su zatražili podršku putem Facebooka objavivši da su “ambasadori italijanskog ustava” citirajući da “svako ima pravo da slobodno izrazi svoje misli govorom, pisanjem i bilo kojim drugim sredstvom komunikacije”.

Inače, sporni izdavač Altaforte objavio je novu knjigu o Matteu Salviniju, zamjeniku premijera Italije, koji je i kontroverzni lider stranke desnice 'Liga'. 

Gradske vlasti Torina još uvijek nisu odgovorile na pismo državnog muzeja Auschwitz-Birkenau, ali je gradonačelnica Chiara Appendino, političarka koja dolazi iz stranke Pokret pet zvjezdica, kazala u ponedjeljak da je Torino “antifašistički”.

U razgovoru sa La Stampa, Francesco Polacchi, predsjednik izdavačke kuće Altaforte, je rekao: “Ne osporavam Holokaust ali neću odustati od učešća na sajmu knjiga.” Također je hvalio Mussolinija kao “najboljeg italijanskog državnika”, a za fašizam je rekao da je “pomogao da se ponovo izgradi nacija nakon Prvog svjetskog rata”, prenijele su agencije. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.