24.5.2019. 20:14
0
SAD tužbom protiv Assangea prekršio Ustav
SAD su podnošenjem tužbe protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea prekršile prvi amandman Ustava, koji garantuje slobodu govora i medija, izjavio je glavni i odgovorni urednik organizacije Kristinn Hrafnsson.

On je naglasio da se radi o čistom zlom bezakonju i da su SAD optužbama protiv Assangea odbacile prvi amandman, koji se u cijelom svijetu smatra modelom za slobodu medija, prenose agencije.

- SAD su podnošenjem tužbe pokrenule očigledan ekstrateritorijalni napad van svojih granica, napadajući osnovne principe demokratije u Evropi i ostatku svijeta - navodi se u saopštenju Hrafnssona koje je objavljeno na internet stranici Wikileaks.

Assange se nalazi u londonskom zatvoru Belmarsh, gdje služi kaznu od 50 sedmica zatvora zbog kršenja pravila o puštanju na slobodu uz plaćanje kaucije 2012. godine.

On se tada sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, a uhapšen je 11. aprila, nakon što su mu ekvadorske vlasti ukinule azil.


(SRNA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.