16.6.2019. 10:43
0
Salvini odobrio iskrcavanje 10 migranata u Italiji zbog 'zdravstvenih razloga'
Italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini odobrio je iskrcavanje 10 od ukupno 53 migranta koji su se u subotu našli na spasilačkom brodu Sea-Watch 3, zbog zdravstvenih razloga.
Da je iskrcavanje tek iznimka, dokazuje dekret koji je potpisao upravo Salvini o zabrani plovidbe takvih brodova u italijanskim teritorijalnim vodama.

Sea-Watch 3 je njemačka nevladina organizacija koja je spasila 53 migranta u srijedu u blizini libijske obale, ali ih nije bila u mogućnosti iskrcati jer im je Italija zabranila ulaz.

Salvini je objavio u subotu da je potpisao dekret kojim zabranjuje 'ulazak, tranzit i pristajanje broda Sea-Watch 3 u italijanskim teritorijalnim vodama'. Odluka čeka na odobrenje parlamenta.

Euronews piše da je italijanska vlada koja se sastoji od Salvinijeve stranke Liga i pokreta Pet zvijezdica, odobrila još jedan dekret kojim će se u iznosu od 50.000 EUR kazniti nevladine organizacije ukoliko migrante koje spasu dopreme u italijanske luke umjesto u Libiju.

Dekret je prihvaćen unatoč apelu koji je UNHCR uputio vladi Italije da 'razmisli' jer 'nijedno plovilo ne bi trebalo biti kažnjeno zato što pruža pomoć, gdje je gubitak života iminentan', kao i to da 'nikog ne bi trebalo vraćati u Libiju'. UNHCR je pozvao italijanski parlament da adaptira dekret i stavi 'fokus na zaštitu izbjeglica i spašavanje života'.

Sea-Watch 3 su odbili iskrcati migrante u Libiji, navodeći kao razlog da ta zemlja ne predstavlja 'sigurno mjesto'.

Istovremeno, 60 njemačkih gradonačelnika su proglasili svoje općine sigurnim utočištima, te su ponudili da prihvate migrante, iako o takvim pitanjima u konačnici može odlučiti samo federalna vlada.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.