7.7.2019. 19:37
0
Netanyahu traži od evropskih zemalja da uvedu sankcije Iranu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju evropske lidere da ponovo uvedu sankcije Iranu, nekoliko sati nakon što je Teheran rekao da će obogatiti uranij preko granica dozvoljenih nuklearnim sporazumom.

Govoreći na početku sedmičnog sastanka vlade, izraelski tvrdolinijaški lider rekao je da je najava Teherana "veoma opasna". On je optužio Iran da obogaćuje uranij da bi "izgradio nuklearno oružje".

- Obogaćivanje je napravljeno iz jednog jedinog razloga: to je za proizvodnju atomskih bombi - rekao je Netanyahu, prema izjavi objavljenoj u njegovo ime.

Pozvao je lidere Francuske, Britanije i Njemačke, koji su potpisali nuklearni sporazum s Iranom 2015., da poduzmu korake protiv Irana.

U neobičnom priznanju napada Izraela u Siriji Netanjahu je rekao da njegova zemlja "stalno djeluje protiv iranske agresije i ne dozvoljava im da se utvrde u Siriji".

Ta izjava uslijedila je nakon što je portparol iranske vlade objavio uživo na državnoj televiziji da će Iran početi podizati čistoću svog obogaćenog uranija izvan granica nuklearnog sporazuma iz 2015.

Netanjahu je oštar protivnik nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. da bi se obuzdao iranski nuklearni program i pozdravio je sankcije američkog predsjednika Donalda Trumpa uvedene Iranu.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.