21.7.2019. 22:41
2
Nobelovka: Ubili su mi mamu i šestoro braće; Trump: Gdje su oni sada?
Američki predsjednik Donald Tramp izazvao je burne reakcije na društvenim mrežama zbog svojih pitanja tokom razgovara za dobitnicom Nobelove nagrade jezidske aktivistkinje iz Iraka.

Dok je Nadija Murad pričala o mrtvim roditeljima, Tramp je upitao: "Gde su oni sada?" Snimak njihovog kratkog razgovora ubrzo se proširio društvenim mrežama.

Nadia Murad jezidska je aktivistkinja koja je preživjela seksualno ropstvo ISIS-a. Militanti su je mučili i silovali, a nakon bijega iz zatočeništva postala je lice kampanje za oslobađanje Jezida, prenosi Index.

Murad je u svom obraćanju Trumpu kazala da, unatoč tome što je ISIS otišao iz Iraka, kurdske i iračke vlasti još uvijek ratuju oko kontrole nad područjem gdje su živjeli Jezidi te ga je pozvala da intervenira.

"Vi možete riješiti naš problem danas. Sada nema ISIS-a, ali mi se ne možemo vratiti jer se kurdska i iračka vlast međusobno bore oko toga tko će kontrolirati moje područje. I mi se ne možemo vratiti ako ne možemo zaštititi svoje dostojanstvo, svoje obitelji”, rekla je Murad.

"Ali ISIS je otišao”, rekao je kratko Trump.

Murad mu je rekla i da je ISIS ubio njenu mamu i šestoro braće. Trump je na to pitao: "Gdje su oni sada?” Murad je odgovorila: "Ubili su ih. Nalaze se u masovnim grobnicama u Sinjaru.”

No to nije bilo sve. Trump je Murad pitao i zašto je dobila Nobelovu nagradu.

"Jer nakon što se ovo sve dogodilo nisam odustala. Pobrinula sam se da svi saznaju da je ISIS silovao tisuće jazidskih žena. To je bio prvi put da je žena iz Iraka izašla i progovorila o tome što se dogodilo".
Trump je potom odgovorio: "Stvarno? To je prvi put?”

"To je prvi put”, odgovorila je.

"Znači, ti si pobjegla?”, rekao je Trump. Ona je odgovorila: "Da, ali ja još uvijek nemam svoju slobodu jer nijedan ISIS-ovac nije došao pred sud”, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.