23.7.2019. 14:09
2
Ubijena LGBT aktivistkinja Jelena Grigorjeva: Ubica je izbo nožem, a onda je udavio
Istaknuta LGBT aktivistkinja pronađena je mrtva s nekoliko ubodnih rana i tragovima davljenja u ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Tijelo 41-godišnje žene pronađeno je u grmlju u blizini njenog doma u nedjelju, javio je BBC.

Porodica i prijatelji su kasnije identificirali žrtvu kao Jelenu Grigorjevu, prenose lokalni ruski mediji.

Grigorjeva, koja je u više navrata primala prijetnje smrću, zalagala se za ljudska prava u Rusiji.

- Jelena je brutalno ubijena u blizini svog doma. Nedavno je bila žrtva nasilja i prijetnji smrću - napisao je njen prijatelj Dinar Idrisov na svom Facebook profilu.

Policija nije potvrdila da je Girgorjeva primala prijetnje smrću. Jedna osoba se sumnjiči za njeno ubistvo i trenutno se nalazi u policijskom pritvoru.

Pored protesta za prava LGBT osoba, Grigorjeva je također protestovala protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, lošeg odnosa prema zatvorenicima i kršenja mnogih drugih ljudskih prava.

Prošle godine, na desetine LGBT aktivista je uhapšeno tokom zabranjenog protesta u Sankt Peterburgu, koji je imao za cilj promovisanje prava seksualnih manjina.

Rusija je 2013. godine donijela zakon kojim se zabranjuje ono što oni nazivaju promocijom gay propagande.

(Fena / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.