23.7.2019. 15:16
0
Donald Trump: Boris Johnson će biti sjajan premijer
Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u utorak izbor Borisa Johnsona za novog čelnik britanskih vladajućih konzervativca i novog britanskog premijera kao mogući znak srdačnijih odnosa između dvije savezničke zemlje.

- Čestitke Borisu Johnsonu što je postao novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva. On će postati sjajan premijer! - objavio je Trump u postu na Twitteru kratko nakon Johnsonovog izbora.

Trump je imao loše odnose s odlazećom britanskom premijerkom Theresom May uprkos činjenici da ga je primila u državnu posjetu. Odnosi dvoje čelnika dodatno su se pogoršali nakon poruka britanskog ambasadora u Washingtonu o Trumpu koje su procurile u javnost. Ambasador je kasnije podnio ostavku.

Američki predsjednik u više je navrata hvalio Johnsona, živopisnog bivšeg gradonačelnika Londona i zagovornika Brexita koji je upoređivan s američkim republikanskim predsjednikom, bivšem voditelju televizijskog reality showa i trgovcu nekretninama poznatom po nekonvencionalnom i borbenom pristupu politici.

Johnson je bio uvjerljivi favorit u današnjim izborima za čelnika Konzervativne stranke uprkos haotičnom privatnom životu i reputaciji prekomjernog laganja i pretjerivanja, te manjka ozbiljnosti i discipline. On nasljeđuje May, koja je odstupila nakon što nije uspjela dobiti odobrenje parlamenta za svoj plan o napuštanju Evropske unije.

Poput Trumpa, Johnson je stavljao interese svoje zemlje ispred svih i sada će predvoditi duboko podijeljenu naciju, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.