25.7.2019. 13:22
0
Parlament Bugarske o obaranju veta predsjednika Radeva na nabavku aviona F-16
Nakon debate u srijedu koja je trajala duže od sat i po, Komisija za odbranu Narodne skupštine Bugarske predložila je zakon koji bi oborio predsjednički veto i ponovo bi odobrio zakon koji ratificira bugarsko-američke sporazume o nabavci osam borbenih aviona F-16 Block 70 za bugarsko zrakoplovstvo i s tim povezanu opremu i tehničku podršku.

Odluka je usvojena s 13 glasova za i sedam protiv na vanrednoj sjednici Komisije na kojoj je razmatran veto predsjednika Rumena Radeva.

Također u srijedu predsjednik Radev je u pisanoj izjavi za medije po povratku iz posjete Hrvatskoj pojasnio svoj veto na ratifikaciju sporazuma o nabavci aviona F-16. Zatražio je od Narodne skupštine da održi još jednu raspravu kako bi se utvrdilo da li su bugarski nacionalni interesi zaista odbranjeni, uzimajući u obzir da je cijena od 2,2 milijardi leva bez PDV-a i da se to treba uvrstiti u paušalnu cijenu.

Radev, bivši komandant zrakoplovstva, tvrdi da naoružavanje, opremanje, obuka i servisiranje koje ulaze u kompletni paket F-15 za Bugarsku, umanjeni su u obimu, što znači reducirane kapacitete aviona. Nedostaci  su također skriveni u još nekonkretiziranim troškovima koje će Bugarska morati snositi za infrastrukturu, transport, naoružanje, opremu, usluge, poreze i takse. Štaviše, američki ugovarač bit će u stanju da jednostrano izmjeni neke klauzule sporazuma koje se tiču cijene, rokova i obima nabavki i usluga.  

Ti skriveni i nejasni troškovi stvorit će značajne finansijske obaveze bugarskim vladama u decenijama koje dolaze, upozorio je Radev.

Neizvjesnosti oko sporazuma o nabavci F-16 stvorit će nedosljednosti u modernizaciji bugarskog zrakoplovstva i ugrozit će unaprjeđenje kopnenih i mornaričkih snaga, ističe Radev.

U utorak, kada je veto objavljen, Radev je kazao da je izuzetno zabrinut što je tako skup ugovor usvojen na brzinu u Narodnoj skupštini bez nacionalnog konsensuza.

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov, koji je učestvovao na jučerašnjem sastanku Komisije za odbranu, izjavio je novinarima da se ne slaže s predsjednikom države da je za sporazum potrebna nova debata u parlamentu. On je, ipak, dodao kao cijeni predsjednikov stav jer je bio dobar pilot i bio je na čelu zrakoplovstva prije nego što je postao šef države.

Ukoliko se ratifikacija odgodi čak i za mjesec, rokovi američkih isporuka bi istekli i kompletan proces bi trebalo iznova pokrenuti, tvrdi ministar odbrane, prenosi bugarska novinska agencija BTA.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.