29.7.2019. 10:55
0
Dvadeset ubijenih u napadu na ured potpredsjedničkog kandidata u Kabulu
Broj poginulih u samoubilačkom napadu na kabulski ured Amrullaha Saleha, potpredsjedničkog kandidata koji se na septembarskim izborima zajedno natječe s aktuelnim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, porastao je na 20 ljudi uz 50 ranjenih, saopćili su zvaničnici u ponedjeljak.

Saleh, bivši čelnik obavještajne službe i sigurnosni savjetnik, lakše je ranjen u jučerašnjem napadu na urede njegove stranke Zeleni trendovi u centru Kabula.

Nijedna grupa nije do sada preuzela odgovornost za napad, koji se desio na početku zvanične predizborne kampanje za predsjedničke izbore zakazane za 28.  septembar.

Zalmay Khalilzad, afganistansko-američki diplomatski veteran koji predvodi američku stranu u mirovnim pregovorima s talibanima, osudio je jučerašnji napad i izjavio da počinioci moraju biti privedeni pravdi.

- Napad na prostorije stranke Amrullaha Saleha groteskni je i očigledan čin terorizma - napisao je on na Twitteru.

- Već odgađani dva puta u ovoj godini, izbori će se vjerovatno pokazati kao težak organizacijski i sigurnosni test za Ghanijevu vladu, koja je došla na vlast u 2014. 

Jučerašnji napad pojačao je nervozu u Kabulu, gdje vlada zabrinutost zbog haotičnih izbornih priprema i neizvjesnost oko buduće američke vojne podrške afganistanskoj vladi.

Američki diplomati pregovaraju s talibanima mjesecima u pokušaju da dogovore vremenski okvir za povlačenje stranih snaga u zamjenu za sigurnosne garancije. Očekuje se da se pregovori nastave početkom narednog mjeseca, u jeku pojačanih nadanja da su dvije strane blizu sporazuma.

Ghani je izjavio u nedjelju da je mir nadohvat ruke, ali je do sada bio isključen iz pregovora zbog talibanskog odbijanja da pregovaraju s vladom koju smatraju "marionetskim" režimom koji su postavili stranci. 

Bombaš samoubica u automobilu nakrcanom eksplozivima raznio se kod kontrolnog punkta na ulazu u sjedište Salehove stranke u nedjelju navečer, otvarajući put trojici ostalih napadača da uđu u četverospratnu uredsku zgradu, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.