22.8.2019. 21:36
0
Amazon u plamenu, nestaju kišne šume
Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da vladi nedostaju sredstva za borbu protiv šumskih požara.

Zbog jakih vjetrova iz Amazonasa i Rondonija, udaljenih više od 2.700 kilometara – dim od šumskih požara, koji bjesne nekoliko dana, nadvio se nad Sao Paolom.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno izazivaju kako bi se raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Brazilski predsjednik rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sredstava da bi se efikasno borila protiv požara ovih razmjera, ali i da vlada istražuje njihove uzroke.

Bolsonaro je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno prenijeli da je Bolsonar rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Brazilska agencija za istraživanje svemira nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 40.000 požara.

I dok u Brazilu gori, vjetar se stišao na Kanarskim ostrvima.

Požari su uglavnom ugašeni pa se neki od 10 hiljada evakuisanih građana vraćaju kućama.

Na zapadnim padinama Gran Canarije, prethodnih dana izgorjelo je više od 12.000 hektara šume, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.