24.8.2019. 20:33
0
Hiljade ljudi na ulicama Francuske: Protest protiv G7
Protestni marš više hiljada aktivista protiv samita G7 završen je mirno. Kolona je iz francuskog mjesta Andaj stigla u španski Irun.

Tokom protesta nije bilo hapšenja, ni incidenata, a prema procjenama u njemu je učestvovalo oko 9.000 ljudi, saopštila je regionalna policija, prenosi AP.

Antiglobalistima i aktivistima za zaštitu životne sredine pridružili su se demonstranti pokreta Žutih prsluka i baskijski separatisti. Neki su nosili maske sa likovima lidera G7.

Oni su protestovali protiv ekonomske i klimatske politike najrazvijenijih industrijskih zemalja i promovisali alternative.

"Vodeći kapitalistički lideri su ovdje i mi moramo da im pokažemo da se borba nastavlja. Bogati imaju sve više novca, a siromašni ništa. Vidimo kako gore šume Amazonije i topi se Arktik. Lideri će nas čuti ", rekao je Alen Misana, koji nosi žuti prsluk - simbol antivladinih demonstracija u Francuskoj.

Demonstranti su nosili transparente s različitim porukama - od onih koji se tiču prava gej populacije, do onih upućenim liderima G7, prenosi Reuters.

Samit G7 obezbjeđuje više od 13.000 policajaca uz podršku vojnika, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.