29.8.2019. 17:31
0
Tenzija ne prestaje: Salvini pozvao na demonstracije
Vođa italijanske desničarske Lige Matteo Salvini pozvao je u četvrtak svoje pristalice na velike demonstracije u Rimu 19. oktobra.

Salvini je izazvao pad prve italijanske populističke vlade i našao se isključen iz buduće vlasti.

“Devetnaestog oktobra mislim na veliki dan italijanskog ponosa”, rekao je Salvini u video snimku objavljenom preko svojih društvenih mreža.

Italijanski predsjednik u četvrtak je zvanično zadužio odlazećeg italijanskog premijera Giuseppea Contea da formira novu vladu na osnovu dogovora Demokratske partije lijevog centra i antisistemskog Pokreta pet zvjezdica.

Salvini je poručio da ga se neće otarasiti malom igrom u predsjedničkoj palati.

Conte je bio primoran da podnese ostavku 8. avgusta kada je Salvini povukao svoju podršku vladi staroj 14 mjeseci.

Antisistemski Pokret pet zvjezdica i Demokratska stranka, lijevog centra, juče su se dogovorile da formiraju novu vladu predvođenu Conteom, čime je za sada izbjegnuto održavanje prijevremenih izbora, iako neizvjesnost ostaje.

Salvini, još uvjek vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova, obećao je povratak svoje stranke u prvi plan i rekao da je odlučniji nego ikad, osuđujući “vladu rođenu u Briselu”. On je dodao da Italija neće biti ničiji sluga.

“Neće oni dugo trajati, mi se već pripremamo. Ne mogu oni oduzeti Italijanima pravo na glasanje”, rekao je Salvini.

On je takođe upozorio da ne pokušavaju da ukinu njegov ukaz o bezbjednosti, koji se odnosi na nelegalnu imigraciju, navodeći da će time naškoditi Italijanima.

Salvini je najavio i skupove širom Italije 21. i 22. septembra da traži demokratiju i poštovanje glasova i pravila. Takođe očekuje veliki odziv na mitingu svoje partije 15. septembra u Bergamu, u sjevernoj oblasti Lombardiji, prenosi CDM.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.