1.9.2019. 20:51
0
Netanyahu pozvao Izraelce da bojkotuju HBO seriju ''Naši momci'': Serija govori o ubistvu Palestinca kojeg su Izraelci spalili živog
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je na bojkot producenata HBO-ove serije "Naši momci" (Our Boys) koja je, kako kaže, "antisemitska" i "kleveta za Izrael".

Netanyahu je na Facebook pozvao na bojkot "propagandnog" Channel 12 izraelskog televizijskog kanala i njegovog vlasnika "Keshet" televizijske kuće, zbog pravljenja emisije "Naši momci", za koju kaže da "blati plemenito ime Izraela". Netanyahu je pozvao svoje pratioce da prestanu gledati ovaj kanal.

"Naši momci" je serija koja govori o ubistvu Palestinca Mohammeda Abu Khdeira, kojeg su 2014. godine dva izraelska tinejdžera i jedna odrasla osoba oteli i spalili živog.

Netanjahu je kritizirao seriju jer se nije usredotočila na otmicu i ubistvo trojice izraelskih tinejdžera, kojeg su militanti Hamasa ubili prije Kdeirove otmice, nereda koji su izbili i izraelskog rata u Gazi 2014. godine.

Netanyahu je u to vrijeme bio kritiziran zbog korištenja smrti židovskog dječaka kao izgovora za izvršenje racija i hapšenje stotina Palestinaca, kao i za kasniji napad na Gazu, gdje su Izraelske odbrambene snage ubile 1.462 palestinskih civila, uključujući 551 dijete. Napad je također uništio veći dio Gazine infrastrukture i domova, sa preko 6 000 zračnih napada u 50 dana.

Netanyahu često kritizira Channel 12 i njegove vlasnike, za koje je rekao da su "navikli da ga svakodnevno ucjenjuju".

Viši sud u Izraelu u petak je odbio zahtjev njegove stranke Likud da zaustavi kanal da objavljuje stvari o slučajevima korupcije protiv njega.

Porodice žrtava terorizma u Izraelu također su napisale pismo u kojem kritikuju seriju, rekavši da ona daje pogrešan dojam o Izraelcima.

- Ne postoji balans za nekoga ko gleda ovu seriju. On će misliti da je princip takav da „mi ubijemo njih, pa oni ubiju nas - rekao je Merav Hajaj, čija kćerka je ubijena u napadu palestinskog vozila 2017. godine, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.