9.9.2019. 15:42
0
Abdalla, prva ministrica Sudana: Prioritet je uklanjanje sa spiska terorista
Asma Abdalla nije ni 24 sata na poziciji ministrice vanjskih poslova, ali već nema sumnje u svoj vrhovni prioritet - uklanjanje njene države sa američkog spiska država pokrovitelja terorizma.

U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru, nedugo nakon što je položila zakletvu u sklopu nove sudanske vlade, Abdalla je kazala da iako ima mnogo izazova, uklanjanje države s tog spiska pomoglo bi u prijeko potrebnom ekonomskom oživljavanju države u eri poslije Omara el-Bašira.

- To će se uraditi direktnom komunikacijom s američkom administracijom - kazala je Abdalla i dodala da je to pitanje već pokrenuo Abdala Hamdok, novi premijer zemlje i dugogodišnji ekonomist.

Sjedinjene Države su Sudan stavile na spisak "država pokrovitelja terorizma" 1993. godine, četiri godine nakon što je el-Bašir preuzeo vlast u vojnom udaru, zbog optužbi da vlada podržava terorizam. Ovaj potez čini zemlju neprikladnom za prijeko potrebnu otplatu duga i finansiranje međunarodnih institucija i ograničava potencijalna strana ulaganja.

Početkom prošlog mjeseca, visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je da još uvijek postoje dugotrajna pitanja koja je potrebno riješiti prije nego što Washington može početi razmatrati uklanjanje zvaničnog Kartuma sa svog spiska.

Abdalla je prva sudanska žena koje je postala ministrica i jedna je od četiri žene koje je Hamdok imenovao u svoju 18-članu vladu. Ovo je prva vlada koja je imenovana otkako je vojska uklonila el-Bašira 11. aprila zbog masovnih prodemokratskih protesta.

Vlada je formirana u sklopu prelazne vlade koja dijeli vlasti s vojskom, a uključuje zajedničko vojno-civilno vijeće i zakonodavno tijelo koja će biti formirano u roku od tri mjeseca. Ova tri tijela će vladati Sudanom malo duže od tri godine dok se ne održe izbori.

Govoreći o vanjskoj politici Sudana, Abdalla je istakla važnost održavanja "uravnoteženog odnosa" s regionalnim i međunarodnim partnerima.

- Naši odnosi s bratskim i prijateljskim zemljama zasnivat će se na osnovnom stupu uzimanja u obzir interesa Sudana - rekla je.

- Očekujemo moralnu podršku arapskih zemalja i pozdravljamo bezuslovnu finansijsku podršku bez miješanja u poslove Sudana - rekla je ona.

Upitana o uspostavljanju odnosa s Izraelom, Abdalla je rekla da trenutno nije pravo vrijeme za uspostavljanje diplomatskog kanala jer Sudanu "ne trebaju novi problemi".

- Većina arapskih zemalja ima odnose s Izraelom na ovaj ili onaj način, ali za sada sebi ne možemo priuštiti da normalizujemo odnose između Kartuma i Tel Aviva - rekla je ona.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.