16.9.2019. 16:39
0
Mike Pompeo tvrdi: Saudijska Arabija nije napadnuta iz Iraka
Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je iračkom premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da Sjedinjene Države imaju informacije koje potvrđuju Bagdadovo negiranje da je iračka teritorija korištena za lansiranje napada na saudijske naftne objekte.

- Američki državni sekretar rekao je da informacije koje oni imaju potvrđuju izjavu iračke vlade da njena teritorija nije korištena za izvođenje ovog napada - saopćeno je iz ureda Abdul Mahdija.

Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je novinarima da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Mike Pompeo također je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gdje koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, već četiri godine podržava vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdijevanje energijom, rekao je Pompeo.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.