17.9.2019. 17:48
0
Uznemirujuća snimka: Delfine u Japanu natjerali u plićak pa ih pobili
Internetom kruži mučan video u kojemu se delfini u jatu međusobno tješe prije nego što su japanski lovci na kitove i dupine jedan dio njih zarobili, a ostatak pobili.

Snimka zabilježena u uvali u blizini Taijija u Japanu prikazuje lovce kako nesretne životinje tjeraju u plićak, gdje su ih zadržali preko noći, da bi sutradan ujutro zadali završni udarac, javlja Unilad. 

Informacije pružene od strane udruge Dolphin Project 

Američka organizacija za prava životinja Dolphin Project opisala je ponašanje dupina nakon što su se našli u opasnosti: "Iscrpljena i traumatizirana, porodica delfina isplivala je na površinu kako bi udahnula zrak. Nakon što su lovci na njih bacili mreže, delfini su počeli plivati ukrug, međusobno se dodirujući. Alfa ženka je sve vrijeme plivala oko njih, trljajući se o članove svoje porodice kako bi ih utješila. Lovci su ih ostavili zbijene u uvali cijelu noć bez hrane i skloništa". 

Osam delfina odvedeno je u zarobljeništvo, a ostatak je bio ubijen. 

Svjedoci govore kako su delfini koji su posljednji ubijeni "najmanje pružali otpor svojim napadačima, ostavljajući dojam da su se prepustili sudbini". 




Samo jedan u nizu pokolja delfina 

Spomenuta organizacija potvrdila je kako je sezona lova na kitove i delfine u Japanu počela ovaj mjesec i da je "opisani događaj samo jedan u nizu brutalnih pokolja". 

Japanska vlada dopušta lov na delfine svim ribarima koji za nj imaju dozvolu. 

Lovci se koriste taktikom "zvučnog zida" kako bi zbunili životinje i stjerali ih u uvalu, a nakon toga im mrežama blokiraju izlazak iz nje. 

Japanska Udruga ribara svake godine diljem države organizira zarobljavanje ili ubijanje više od 16.000 kitova i delfina. 

Riječ je o tradiciji koja se u Japanu nastavlja unatoč žestokim međunarodnim kritikama, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.