18.9.2019. 8:35
0
Velika borba: Izjednačeni rezultati u Izraelu između Netanyahua i Gantza
Rezultat 92% prebrojanih glasova nakon zatvaranja glasačkih mjesta u Izraelu ukazuje na očekivani, gotovo jednak rezultat za desničarski Likud (Netanyahu) i stranku centra Plavo i bijelo (Gantz).

Rezultat, koji još uvijek čeka na prebrojavanje ostatka glasova, je 32 mjesta u parlamentu za Likud i isto toliko za Plavo i bijelo (Kahol Lavan), što će u konačnici ponovno otežati formiranje vlade, što je bilo i razlogom da se organiziraju drugi izbori u godini dana.

Nakon ponovljenog neuspjeha da osvoji većinsku podršku, Netanyahu se zavjetovao da će formirati 'snažnu, cionističku vladu koja će očitovati stavove većeg dijela nacije...', a rekao je i to da je samo on u stanju boriti se sa prijetnjom Irana.

Gantz je izjavio da njegova stranka neće ulaziti u vladu sve dok je tu Netanyahu, navodeći premijerove probleme sa sudom. Kako je partnerstvo sa Gantzom jedini način za ostanak Likuda u vrhu, špekulira se da bi prominentni članovi Likuda mogli odlučiti da svrgnu Netanyahua.

Za pad svoje popularnosti Bibi (kako Netanyahua zovu u Izraelu) može kriviti optužbe za korupciju, kao i politički sukob sa sekularnim Avigdorom Liebermanom u pogledu služenja vojnog roka za ultra-ortodoksne (Yeshiva) studente. 

Sekularna i nacionalistička stranka Avigdora Liebermana Yisrael Beiteinu u prvom prebrojavanju je osvojila 9 mjesta u Knessetu, isto kao ultra-ortodoksni Shas. Interesantan je uspon Radničke partije koja je osvojila 6 mjesta, dok je Demokratska Unija osvojila jedno manje.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.