22.9.2019. 12:59
0
Ulica bubrega: U ovoj ulici možete pronaći bubreg za 10.000 dolara i jetru od 15.000 do 50.000 dolara
Sve više Iranaca prisiljeno je prodavati svoje organe kako bi preživjeli usljed siromaštva, koje je pojačano dugogodišnjim ekonomskim sankcijama ovoj zemlji, prenosi danas Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

Otkriveno je da u Teheranu postoji ulica koja je skoro cijela oblijepljena oglasima u kojima građani nude na prodaju svoje organe, a koja je postala poznata kao „ulica bubrega“. 

Očajni prodavači na papiru ispisuju svoje brojeve telefona i krvnu grupu, nadajući se da će pacijenti iz obližnje bolnice vidjeti njihov oglas i da će postići kupoprodajni dogovor. Tako se navodi i slučaj jednog postdiplomca, koji je ponudio bubreg na prodaju kako bi zaradio novac da brine o svojoj nepokretnoj majci. On je u oglasu naveo da je potpuno zdrav i fizički i psihički, prenosi Avaz.

Drugi 26-godišnji mladić na prodaju  je, osim bubrega, ponudio i svoju koštanu srž, a kao razlog je naveo siromaštvo. Cijena bubrega na tržištu je 10.000 američkih dolara, a cijena jetre kreće se između 15.000 i 50.000 dolara, dok se koštana srž prodaje za 10.000 dolara.

Kako se otkriva, cijene organa variraju i ovise o mnogo faktora, a najvažniji su starost prodavača, ali i težina zdravstvenog stanja kupca.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.