22.9.2019. 19:56
0
Nivo mora ubrzano raste, ovako globalno zatopljenje nije viđeno
Analiza Svjetske meteorološke organizacije (WMO) upozorava da je petogodišnje razdoblje od 2014. do 2019. bilo najtoplije u historiji mjerenja.

U istom je periodu značajno porastao nivo mora, a rekord je doseglo i ispuštanje ugljikova dioksida (CO2).

WMO ističe da treba odmah intenzivirati napore za smanjenje ispuštanja tog plina u atmosferu.

Izvještaj te organizacije sinteza je najnovijih naučnih spoznaja o uzrocima i posljedicama neviđenog globalnog zatopljenja u posljednjih nekoliko godina, prenosi Dnevnik.hr.

Globalne temperature su od 1850. porasle za 1.1 Celzijev stepen, a samo između 2011. o 2015. za 0.2 stepena.

To je rezultat velikog ispuštanja CO2 kada je od 2015. do 2019. u atmosferu otišlo 20 posto više tog plina u u poređenju s prethodnim petogodišnjim razdobljem.

Podatak koji vjerovatno najviše zabrinjava je porast nivoa mora koji je od 1993. do danas prosječno iznosio 3.2 milimetra godišnje. No, od maja 2014. do 2019. bio je pet milimetara godišnje. Prosjek u desetogodišnjem razdoblju, od 2007. do 2016. iznosio je oko četiri milimetra.

- Dizanje nivoa mora se ubrzalo i zabrinuti smo da bi naglo otapanje leda na Antarktici i na Grenlandu jako pogoršalo stvari u budućnosti - rekao je glavni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

"Kao što smo tragične učinke ove godine vidjeli na Bahamima i u Mozambiku, dizanje nivoa mora i intenzivne tropske oluje dovode do humanitarnih i ekonomskih katastrofa", istaknuo je.

Izvještaj također upozorava na prijetnje okeanima, jer više od 90 posto viška topline uzrokovanog klimatskom promjenama završava u vodi. Analiza WMO-a pokazuje da su okeani u 2018. bili najtopliji u historiji mjerenja.

Prema istraživanju, gdje god da se pogleda priča je ista: globalno zatopljenje uzrokovano ljudskim djelovanjem utječe na obuhvat i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao što su toplotni udari i šumski požari.

Cilj WMO-ova izvještaja je informirati učesnike UN-ova klimatskog samita koji se održava u ponedjeljak, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.