29.9.2019. 17:39
0
Otkriven testament El Chapa, teško da će biti ispunjen
SAD će pronaći bogatstvo El Chapa koje se procjenjuje na 12 milijardi dolara i neće ispuniti posljednju želju meksičkog narko-bossa, tvrdi direktor meksičkog instituta "Willson centre"Duncan Wood.

Porota ga je u februaru proglasila krivim za trgovinu tonama kokaina, heroina i marihuane dok je bio šef meksičkog kartela Sinaloa.

Ranije ovog mjeseca, Chapo je napisao pismo predsjedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru (AMLO) i zatražio da se njegov plijen daje autohtonim zajednicama zemlje kada on umre. Zahtjev je, kako se izvještava, podnijet tokom razgovora između El Chapa i njegove majke, sestre i kćerke u avgustu.

Duncan Wood, direktor Meksičkog instituta Willson Centre, vjeruje da je to uzaludan gest.

"Mnoga bogatstva vođa organizovanog kriminala u Meksiku su tako dobro skrivena da je veoma teško da se nađu. Nisu samo kompanije i pojedinci ti koji pokrivaju grupe organizovanog kriminala, mnoga imovina je raširena širom svijeta. Da je El Chapo otkrio gdje se nalazi njegovo bogatstvo, ne mislim da bi on birao kome će ga dati. Mislim da bi bilo bitno da vlada SAD-a oduzme tu imovinu i da je iskoristi za otklanjanje štete koju je njegov biznis napravio u SAD", rekao je Wood.

AMLO, koji je ranije osnovao institut "Robin Hood" kako bi Meksikancima vratio imovinu koju su zaradili mafijaši, vjeruje da je to dobra ideja.

"Svidjela mi se namjera. Ne znam da li je to istina, ne mogu to da provjerim. Ako je tako kako se pojavilo u medijima, mislim da je to dobro", kaže on, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

El Chapo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.