14.10.2019. 8:44
0
Haos u Japanu: U tajfunu poginulo 40 osoba, 17 nestalih
Broj stradalih u tajfunu Hagibi porastao je na 40, dok su ekipe za pretragu i spašavanje nastavile da traže 17 nestalih u oblastima centralnog i istočnog Japana.

U udarima tajfuna povrijeđeno je najmanje 189 osoba, a oko 38.000 ljudi  je evakuirano iz svojih domova, navodi agencija Kyodo.

Hagibi je donio rekordne količine kiše, zbog čega se za samo 48 sati izlilo čak 20 rijeka.

Spasilačke ekipe pretražuju područje oko nabujalih rijeka i klizišta u potrazi za nestalima, a vlasti upozoravaju da su moguće nove padavine, prenosi AP.

Tajfun Hagibi izazvao je velike nalete kiše i jake vjetrove tokom vikenda, kada je poplavljeno i oštećeno više hiljada domaćinstava, a veliki dio glavnog ostrva ostavio bez struje. 

Premijer Shinzo Abe rekao je da će vlada uspostaviti poseban tim za katastrofe.

"Naš odgovor mora biti brz i primjeren", rekao je Abe, naglasivši da je mnogo ljudi nestalo, a šteta velika.

Saopćeno je da je oko 60.000 domova još bez struje u Tokiju i obližnjim prefekturama, a željeznica je saopćila je da je željeznički saobraćaj ograničen na gradove Nagano i Tokio.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.