18.10.2019. 22:29
0
Pola miliona ljudi na ulicama Barcelone: Katalonci neće prestati s demonstracijama, traži se novi referendum
Pola miliona građana okupilo se večeras na novim protestima u Barceloni.
Četvrti dan zaredom, demonstranti su izrazili svoje nezadovoljstvo nakon što je Vrhovni sud Španije osudio devet političara i aktivista iz Katalonije na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog učešća u neuspješnom referendumu za nezavisnost 2017. godine.

I na večerašnjim protestima desio se obračun demonstranata i policije na ulicama Barcelone, a korišteni su suzavci i baklje te su paljeni kontejneri i automobili.

Iz Barcelone se za "Avaz" javio naš čitalac, koji je želio ostati anoniman s obzirom na stanje u Španiji, i kazao da situacija u Kataloniji u posljednjih nekoliko dana nije nimalo ugodna.

- Po danu, osim protesta koji traju u centru grada, štrajkuje se u cijeloj Kataloniji, zatvaraju se ceste, protestira se ispred institucija Španije u Kataloniji. Problemi, međutim, nastaju tokom noćnih protesta, kad manja grupa ekstremista ljevice pali kontejnere, automobile i sukobljava se sa policijom - kaže nam naš čitalac.

Ističe da tu grupu ekstremista niko ne kontrolira te da samoinicijativno prave nerede.

- Najčešće su dobro organizirani, to su tzv. anarhističke grupe. Zanimljivo je da mediji u Španiji objavljuju fotografije policajaca u civilu, koji su infiltrirani u njihove redove - dodaje.

Naglašava da Katalonci neće prestati sa protestima, ali i sa štrajkovima.

- Sigurno je da će protestirati do daljnjeg. Za naredne dane najavljen je štrajk, koji nije vremenski ograničen i dešavat će se u centru Barcelone. Zanimljivo je da je čak 70 posto građana Katalonije za novi referendum o statusu. Svi su jedinstveni da nasilja ne smije da bude i to se osuđuje. Posebno je zanimljivoda Katalonci vole Bosance, to znam iz prve ruke. Situacija nije najugodnija - iskreno nam govori naš čitalac.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.