25.10.2019. 20:59
0
Požar hara Kalifornijom, došao do Los Angelesa: Više od 10.000 kuća u opasnosti
Vatrogasci u Kaliforniji danas su nastavili borbu s vatrenom stihijom koja je zahvatila područje šezdesetak kilometara sjeverno od Los Angelesa i koja je zaprijetila uništenjem više od deset hiljada stambenih i drugih objekata na tom području, potvrdila je vatrogasna služba iz LA.

Snažni vjetar koji brzo raznosi vatru prisilio je na evakuaciju više od četrdeset tisuća stanovnika područja zahvaćenog požarom. Iako je vjetar u petak donekle oslabio, lokalne su vlasti upozorile stanovnike da ih to ne smije zavarati jer su meteorolozi najavili kao će on nakon zatišja nastaviti jačati.

Širenju vatre pogoduju i razmjerno visoke temperature koje dosežu vrijednost od 32 stepena  Celzija.

Razorni požari uobičajeni su u Kaliforniji tijekom jeseni, u razdoblju kada se nakon sušnog ljeta pojave suhi i vrući vjetrovi.

Prošle je godine najmanje 85 ljudi poginulo u jednom od najsmrtonosnijih takvih požara do sada.

Sadašnji požar izbio je u četvrtak poslije podne pokraj grada Santa Clarita i zahvatio je oko četiri hiljade jutara zemljišta, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.