26.10.2019. 13:50
0
Rusija tvrdi da je američko vojno prisustvo u Siriji nelegalno
Rusko ministarstvo odbrane u subotu je napalo američke planove da održi i osnaži američko vojno prisustvo u Siriji kao "međunarodni državni banditizam" motiviran željom da se zaštite krijumčari naftom, a ne istinskim sigurnosnim brigama.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je u petak da će Washington poslati oklopna vozila i vojnike da štite naftna polja kako ne bi pala u ruke militanata Islamske države.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je predsjednik Donald Trump u ovom mjesecu povukao oko 1.000 američkih vojnika sa sjeveroistoka Sirije, u potezu koji je nagnao Tursku da pokrene prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG, bivše američke saveznice u borbi protiv Islamske države.

Trumpova odluka naišla je na ljutite reakcije iz Kongresa, uključujući i one ključnih republikanskih političara koji povlačenje smatraju izdajom Kurda i potezom koji bi omogućio jačanje Islamske države.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da Washington nema mandat po međunarodnom ili američkom pravu da pojača svoje vojne prisustvo u Siriji i da njegov plan nije motiviran istinskim sigurnosnim brigama u regiji.

- Stoga su trenutne akcije Washingtona - osvajanje i održavanje vojne kontrole nad naftnim poljima u istočnoj Siriji - jednostavno rečeno, međunarodni banditizam - navodi se u saopćenju.

Rusko ministarstvo dodaje da američki vojnici i privatne kompanije u istočnoj Siriji štite krijumčare naftom koji zarađuju više od 30 miliona dolara mjesečno.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pomogla mu je da preokrene trend krvavog sirijskog građanskog rata u svoju korist, dugo vremena tvrdi da je američko vojno prisustvo u  Siriji nelegalno, prenosi Reuters.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.