2.11.2019. 17:39
0
Hrvat u Njemačkoj kažnjen jer je prodavao gramofonsku ploču s likom Hitlera
Hrvat (54) iz Laufena u njemačkoj saveznoj državi Bavarska našao se pred sudom jer je u maju ove godine na njemačkom Flohmarktu (buvljaku), između ostalog, prodavao gramofonsku ploču s likom Adolfa Hitlera i zabranjenim kukastim križem, piše Fenix.

U Njemačkoj je isticanje nacističkih oznaka najstrože zabranjeno. Hrvat se žalio na prvotnu dodijeljenu kaznu u iznosu od 1.600 eura pa sad mora platiti 2.000 eura te sudske troškove.

Muškarac je na sudu rekao kako je gramofonsku ploču naslova “Das Dritte Reich 1. Teil 1933 – 1939″ kupio u jednom paketu u maloj trgovini Reichenhaller.

“Sadržaj kutije sam površno pregledao. U kutiji su bile gramofonske ploče narodnih pjesama i Rolling Stonesa”, tvrdio je na sudu.

Sudac Christopher Lang nije mu povjerovao.

“Niste vidjeli tako upečatljivu ploču?” upitao je.

Prijavili ga posjetitelji

Ploču su vidjeli posjetitelji Flohmarkta i prijavili ga.

“Primili smo više poziva o tom slučaju”, rekao je 34-godišnji policajac iz policijske uprave Freilassing.

On i njegov kolega su otišli na Flohmarkt, pronašli štand i spornu ploču.

Javni tužitelj Thomas Krojer je kazao kako je “ploča bila posve vidljiva posjetiteljima i policajcima koji su došli na štand”.

Optuženi i dalje tvrdi da nije primijetio ploču, a da ju je primijetio, “odmah bi ju uništio vlastitim rukama”.

“To je nešto što ni sam ne mogu podnijeti”, rekao je govoreći o ujaku koji je nestao u Drugom svjetskom ratu i nikad više nije pronađen, prenosi Index.hr.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.