2.11.2019. 19:38
0
Političari AfD-a opet šokirali zbog antisemitizma
Predstavnici njemačkih parlamentarnih stranka zatražili su u subotu ostavku predsjednika Pravnog odbora Bundestaga, zastupnika desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Stephana Brandnera zbog antisemitskih ispada.

„Brandner se posve svjesno poigrava s antisemitskim pojmovima i time širi netrpeljivost“, rekao je glasnogovornik demokršćanske Unije CDU/CSU za pravno-politička pitanja Jan-Marco Luczak. On je ustvrdio da je Brandnerov istup „nevjerojatan ispad“.

Brandner je preko Twittera komentirao izjavu popularnog pjevača Ude Lindenberga koji je oštro kritizirao uspjeh desnih populista iz AfD-a na nedavnim izborima u saveznoj zemlji Tirinškoj.

„Jasno je zašto pljuje/zašto mora pljuvati protiv nas“, napisao je Brandner na Twitteru aludirajući na dodjelu Saveznog križa za zasluge koju je Lindenberg primio zbog svojih zasluga u ujedinjenju dviju njemačkih republika prije 29 godina.

Brandner je svoj Tweet popratio hashtagom „Judine škude“ pojam koji se upotrebljava kada se želi opisati nagrada za izdaju.

„Pravni odbor Bundestaga bdije nad demokracijom, pravnom državom i vrijednostima Ustava. Onaj tko želi biti predsjednik ovog odbora mora posjedovati dostojanstvo i moral što Brandneru očito nedostaje“, poručio je Luczak i zatražio Brendnerovu ostavku.

Prije njega su to učinili i predstavnici ostalih stranaka u Bundestagu. Prestavnik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Johannes Fechner je najavio kako će pokrenuti postupak za opozivom Brandnera s mjesta predsjednika Pravnog odbora Bundestaga.

Alternativa za Njemačku se od posljednjih saveznih izbora 2017. nalazi u Bundestagu i s 91 zastupničkim mjestom predstavlja najjači oporbeni zastupnički klub.

Istaknuti političari AfD-a uvijek iznova izazivaju pozornost izjavama koje se nalaze na krajnje desnom političkom spektru, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.