12.11.2019. 22:50
0
Francuska će vratiti 11 osumnjičenih džihadista iz Turske
Francuska će iz Turske vratiti 11 osumnjičenih džihadista, izjavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner, dan nakon što je Ankara saopćila da će deportovati strane državljane povezane s Islamskom državom.

Jednostrana ofanziva Turske izazvala je reakcije Washington i glavne evropske saveznike u NATO-u koji su zabrinuti zbog te deportacije, posebno zbog stranih boraca Islamske države koji se vraćaju u Evropu.

Francuska, koja ima između 400-500 svojih državljana na sjeveru Sirije pod kontrolom Kurda, uključujući oko 60 boraca, odlučna je da neće uzeti odrasle osobe koje su se pridružile Islamskoj državi u Siriji. Ona želi da potpiše sporazum s Irakom o vraćanju i procesuiranju francuskih državljana iz Sirije.

Međutim, kao dio sporazuma iz 2014. s Turskom, francuski državljani koje su uhapsile turske snage prethodno su deportovani nazad u Francusku u koordinaciji s vlastima.

- Gotovo 250 francuskih državljana vraćeno je od 2014. godine - naveo je Castaner.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.