29.11.2019. 8:35
0
Italijanski desničarski ekstremisti pokušali osnovati nacističku stranku
Italijanska policija je uhapsila 19 desničarskih ekstremista koji su planirali formirati novu nacističku stranku.

Tokom brojnih racija izvedenih u cijeloj zemlji policija je pronašla oružje, eksplozivne naprave, predmete sa nacističkim obilježjima, kao i knjige o Hitleru i Mussoliniju.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičeni nastojali formirati 'otvoreno pro nacističku, ksenofobnu, antisemitsku grupu pod nazivom Italijanska radnička stranka nacional socijalista'.

Lider organizacije je 50-godišnja žena iz Padove koja radi u javnoj administraciji i nikada nije bila krivično gonjena. U kući 'Hilerovog majora' kako je njen nadimak, pronađena su nacistička obilježja i antisemitska propaganda.

Druga osumnjičena osoba je 26-godišnja žena sa Sicilije koja je svojevremeno bila pobjednica natječaja ljepote, nadimka 'Mis Hitler'. Ona je u avgustu govorila na desničarskoj konferenciji u Lisabonu.

Grupu je obučavao bivši prominentni član moćne kalabrijske mafije 'Ndrangheta. Ovaj bivši član neofašističke stranke Forza Nuova prije par godina je okrenuo novi list i postao policijski saradnik.

Policija je u julu na sjeveru Italije uhapsila tri osobe nakon što je kod njih pronašla velike količine automatskog oružja, nacistička obilježja i projektil od 3 metra u hangaru aerodroma u Lombardiji, piše Guardian.


(PAtria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.