29.11.2019. 22:02
0
Mađarska se povlači sa Eurovizije: Previše je gay
Mađarska je odlučila da ne učestvuje na "Euroviziji" 2020. godine zbog tijesne veze festivala sa LGBT populacijom pozivajući se na izvor u državnom javnom servisu.

"Iako zvanični razlozi za odustajanje od učešća na festivalu nisu bili saopšteni, odluka je doneta zbog rasta homofobične retorike u Mađarskoj, gdje je premijer Viktor Orban pokrenuo politiku 'porodica iznad svega' koja ima za cilj da se pruži pomoć tradicionalnim porodicama i rastu nataliteta", piše britanski portal.

Ranije je predsjednik mađarskog parlamenta uporedio usvajanje djece istopolih parova s pedofilijom, a na mađarskoj provladinoj televiziji nazvali su Euroviziju "homoseksualnom flotom".

Izvor mađarskog javnog servisa MTVA rekao je za Gardijan da, iako interno nije objavljen nikakav razlog za odluku da se povuče iz konkursa, pretpostavka među zaposlenima bila je da povezanost Eurovizije sa LGBT+ kulturom stoji iza toga.

"Nisam bio iznenađen. To dolazi iz organizacione kulture MTVA", rekao je izvor.

Javni servisi su u Mađarskoj usko povezani sa vladom i igrali su ključnu ulogu u širenju svojih poruka u vezi s migrantima i drugim temama. Ranije je mađarski sajt Indek.hu citirao neimenovane izvore u javnim medijima spekulišući da je razlog povlačenja vjerovatno taj što je Eurovizija ocjenjena kao "previše gay", prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.