9.12.2019. 8:45
0
Masovni požari u Australiji uništavaju životinjski svijet
Požari u Novom Južnom Velsu u Australiji uništili su prirodno stanište koale u mjeri gdje se 'njihova tijela neće moći pronaći', kaže se u ekološkom izvještaju za parlament te zemlje.

Istragu je pokrenuo gornji dom parlamenta Novog Južnog Velsa nakon sezone masovnih požara koji su uništili milione hektara šume. Zemljom i dalje divlja oko 90 požara od kojih se polovina i ne pokušava suzbiti.

Ekolog Vijeća za nacionalnu konzervaciju Mark Graham objasnio je da koale u većini slučajeva 'nemaju kapacitet da se brzo kreću kako bi pobjegle pred požarom'.

- Požari su tako brzi da je smrtnost životinja na drveću ogromna. Veliki dio zemlje još uvijek gori tako da vjerovatno nikada nećemo pronaći njihova tijela, tvrdi Graham i dodaje da je izgubljen ogroman dio poznatog habitata koale te da 'od ove tačke slijedi pad populacije koale'.

Izvršni direktor organizacije Nauka za divljinu, Dr. Kellie Leigh objašnjava da je krizna situacija samo pokazala nespremnost za djelovanje: 'Izvukli smo mnoge pouke i shvatili koliko smo nespremni', tvrdi Leigh i objašnjava da ne postoje čak ni procedure i protokoli za ovakvu situaciju.

I dok je 20 koala zbrinuto, više stotina je izgubljeno u požarima, a ekolog Dailan Pugh smatra da se radi o broju koji prelazi 2.000, piše britanski Guardian.



 (Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.