16.12.2019. 22:19
0
Johnson: Objavite kontroverzni izvještaj o Rusima
Britanski premijer Boris Johnson odobrio je da se objavi kontroverzni izvještaj o navodnom ruskom miješanju u politiku Britanije, piše "Independent".

Napisan u Odboru Parlamenta za obavještajne i sigurnosne poslove (ISC), taj izvještaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće miješanje u referendum o Brexitu 2016. godine, kada je 52 posto Britanaca glasalo za odlazak iz EU.

Taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog četvrtka i izvještaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko sedmica.

Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izvještaj podnio premijeru sredinom oktobra ove godine.

Početkom novembra vlada je kritizirana a jer nije htjela da taj izvještaj objavi prije izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne sigurnosti.

Međutim, danas je portparol Borisa Johnsona izjavio da objavljivanje izvještaja "ne bi škodilo organizacijama koje štite nacionalnu sigurnost", prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.