25.12.2019. 14:26
0
Assad i Rusi vrše prodor prema Idlibu, masovni egzodus civilnog stanovništva
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegovi ruski saveznici započeli su novi vojni napad na pogranični dio Sirije koji drže pobunjenici, što je dovelo do masovnog egzodusa stanovništva prema turskoj granici.

Najmanje 30.000 civila bilo je prinuđeno napustiti domove sa područja grada Maarata al-Numana nakon četiri dana zračnih napada i granatiranja koje su izvršile snage vlade Sirije kako bi utrle put za ulazak u sjeverozapadnu pokrajinu Idlib.

Maarat al-Numan se nalazi uz vitalnu autocestu M5 koju Assad želi zauzeti kako bi ponovo otvorio vezu Damaska sa Aleppom.

Stanovništvo koje može priuštiti gorivo, napušta područje automobilima, motociklima i kamionima, noseći sa sobom samo najpotrebnije.

Najmanje 12 civila je izgubilo život na autocesti M5 koju su neprekidno gađali Assadovi i ruski ratni avioni.

Novim vojnim djelovanjima prekršen je trilateralni dogovor lidera Rusije, Turske i Irana da reduciraju vojne aktivnosti u ovom području i smanje tenzije.

Od početka ofanzive prošle sedmice život je izgubilo najmanje 100 civila, uključujući 5 djece koja su poginula u eksploziji projektila koji je pogodio školsku zgradu u kojoj su sklonište našli stanovnici sela Jobas.

Maarat al-Numan koji se smatra centrom sirijske revolucije 2011., sada je uništeni, napušteni grad koji će najvjerovatnije osvojiti režimske snage. Kontinuirano granatiranje primorava ostatak stanovništva da napusti domove i potraži utočište drugdje.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je izjavio da će granica ostati zatvorena jer je Turska već primila oko 4 miliona sirijskih izbjeglica.

Humanitarne organizacije su više puta upozorile da napad na Idlib direktno ugrožava živote 3 miliona civila, te lako može dovesti do najteže humanitarne krize u ovom devetogodišnjem sukobu. Ova pokrajina koja inače ima oko milion stanovnika, tokom sukoba je primila par miliona raseljenih lica iz drugih dijelova zemlje.

Generalni sekretar UN-a António Guterres izrazio je zabrinutost zbog eskalacije sukoba koja prijeti prekograničnim transferima humanitarne pomoći za stanovništvo Idliba. Njegova izjava tiče se i nedavno uloženog veta od strane Rusije i Kine na rezoluciju UN-a o prekograničnoj pomoći za stanovništvo Sirije, piše britanski Guardian.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.