25.12.2019. 18:29
0
Erdogan u Tunisu ponovio spremnost da pošalje trupe u Libiju
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je u srijedu u iznenadnu posjetu Tunisu kako bi raspravljao o saradnji za uspostavu primirja u susjednoj Libiji, gdje Ankara podržava međunarodno priznatu vladu.

Erdogan je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s tuniškim predsjednikom Kaisom Saiedom, također potvrdio spremnost Ankare da pošalje vojnike u Libiju ako dobije takav zahtijev.

Erdoganova posjeta Tunisu uslijedila je mjesec dana nakon što su Turska i Libija potpisale dva odvojena sporazuma, jedan o morskim granicama u istočnom Mediteranu i  drugi o sigurnosnoj i vojnoj saradnji.

Turska podržava Vladu nacionalne sloge (GNA) Fayeza al-Serraja, koja se mjesecima suprotstavlja ofanzivi snaga Khalife Haftara s istoka zemlje.  

Erdogan, prvi šef države u posjeti Tunisu od Saiedove uvjerljive izborne pobjede u oktobru, izjavio je da dešavanja u Libiji imaju negativne posljedice po susjedne zemlje, među kojima je i Tunis.

- Raspravljali smo o eventualnim koracima koje možemo poduzeti i o prilikama za saradnju u cilju uspostave primirja u Libiji što je skorije moguće i o eventualnom povratku političkom procesu - izjavio je  Erdogan.

U tuniškom hibridnom političkom sistemu, premijer kontrolira većinu političkih domena, dok je predsjednik nadležan za vanjsku politiku, odbranu i sigurnost. Tuniški glavni vanjskopolitički  interesi tradicionalno su očuvanje snažnih veza s mnogo većim susjedima Alžirom i Libijom.

Prošle je sedmice Erdogan izjavio da Turska neće ostati nijema u suočavanju s „plaćenicima“ poput Wagnera, grupe privatnih vojnih ugovarača koja uživa rusku podršku, i koje podržavaju Haftarove snage u Libiji. Moskva tvrdi da je veoma zabrinuta mogućnošću slanja turskih vojnika u Libiju.

Erdogan je danas ponovio da će Turska razmotriti opciju razmještanja trupa ukoliko GNA zatraži pomoć nakon potpisivanja sporazuma o vojnoj saradnji, dodajući da Wagner grupa „nema nikakvih veza, nema ništa“ u Libiji.

- Do danas mi nismo bili neželjeni gosti bilo gdje, ali ako nam se uputi poziv, mi ćemo to sasvim sigurno procijeniti i poduzeti korake. Serraj  je premijer GNA. Mi kordiniramo poteze s njim. Haftar nema takvu titulu – kazao je turski čelnik, prenosi Reuters.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.