27.12.2019. 17:37
0
Japan odobrio sporni plan o vojnoj misiji na Bliskom istoku
Japan je u petak odobrio sporni plan o slanju pripadnika mornarice na Bliski istok kako bi osigurali sigurnost japanskih brodova koji transportiraju naftu do te energentima siromašne zemlje, koja ovisi o uvozu nafte iz te regije.

Odluka vlade odražava napetosti koje su eskalirale između Irana i Sjedinjenih Američkih Država otkako se američki predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom iz 2015. godine. 

- S obzirom na eskalaciju napetosti na Bliskom istoku, neophodno je osnažiti naš napor prikupljanja informacija - izjavio je na konferenciji za novinare portparol japanske vlade Jošihide Suga. 

Pozivajući se na japansku tešku ovisnost o uvozu nafte iz regije, Suga je kazao da je izuzetno bitno osigurati sigurnu plovidbu brodova koji snabdijevaju Japan. 

Uprkos tome što je američki saveznik, Japan nije poslao trupe u koaliciju pod američkim vodstvom, koja štiti vodotoke na Bliskom istoku, očigledno u pokušaju da zadrži neutralnost i pokaže obazrivost prema Iranu. 

Na osnovu plana, Japan će poslati skoro 260 mornara iz Snaga za samoodbranu, uz razarač i dva izviđačka aviona P-3C, koji će uglavnom prikupljati obavještajne podatke u Omanskom zaljevu, Arapskom moru i moreuzu Bab el-Mandeb koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev. 

Ministar odbrane Taro Kono izdao je naređenje vojnicima da započnu pripreme za operaciju, koja je planirana da traje godinu od početka 2020, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

Japan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.