29.12.2019. 22:28
0
Jemen: Deset mrtvih u raketnom napadu Husa na ceremoniji vojne mature
Jemenski pobunjenički pokret Husi izveli su raketne napade na kompleks u gradu Al-Dhalea u kojem je održavana ceremonija vojne mature, a u napadu je poginulo najmanje deset vojnika.

Izvori navode su proiranski militanti Husi gađali paradu snaga Hizam al-Emni koje u Jemenu podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, javlja Anadolija. 

Napad se dogodio u južnom gradu Al-Dhalea koji je smješten između lučkog sjedišta međunarodno priznate jemenske vlade u Adenu i glavnog grada Jemena Sane koja je pod kontrolom pokreta Husi.

Izvori navode kako je u napadu ranjeno više osoba.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad su Husi, koje podupire Iran, preuzeli veliki dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.

U konfliktu je u posljednjih nekoliko godina stradalo na desetine hiljada ljudi, među kojima su brojni civili. Ujedinjene nacije (UN) upozoravaju da je 14 miliona ljudi suočeno s glađu.


(Fena/Admir Oručević)

NapadJemen
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.