12.1.2020. 11:10
0
Libijske snage odane Haftaru najavile primirje, Tripoli pristao na prekid vatre
Libijske istočne snage odane komandantu Halifi Haftaru objavile su u subotu primirje u zapadnom području, koje uključuje glavni grad Tripoli, počevši u 0,01 sati u nedjelju, a međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) pristala je na primirje. Od proglašenja primirja na zapadu zemlje nisu zabilježene povrede prekida vatre, prema izvorima u Haftarovim snagama.

Od aprila snage Libijske nacionalne vojske (LNA) odane Haftaru nastojale su zauzeti Tripoli, gdje su se borile sa snagama povezanim s GNA.

U izjavi objavljenoj online u nedjelju ujutro, GNA sa sjedištem u Tripoliju, kaže: "Kao odgovor na poziv turskoga i ruskoga predsjednika na primirje, čelnik predsjedničkog vijeća vlade nacionalnog jedinstva objavio je primirje s početkom u ponoć 12. januara", prenosi Reuters.

Misija Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) pozdravila je primirje i pozvala zaraćene strane da se "strogo pridržavaju primirja i učine prostor za miroljubive napore za rješavanje svih sporova libijsko-libijskim dijalogom".

Turska podržava GNA sa sjedištem u Tripoliju na čelu s Fayezom al-Serrajom, dok su ruska promatrači razmješteni uz istočne snage.

Visoki dužnosnik GNA rekao je u četvrtak da pozdravlja svaki vjerodostojan prijedlog o prekidu vatre, ali da je dužan zaštititi Libijce od Haftarove ofanzive.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.