23.1.2020. 20:40
0
Međunarodni sud pravde: Mijanmar mora zaštititi Rohinje od genocida
Međunarodni sud pravde u četvrtak je naredio Mijanmaru da poduzme hitne mjere na zaštiti svog Rohinja stanovništva od genocida, u presudi koju su pozdravile mijanmarske izbjeglice kao prvu veliku pravnu pobjedu otkako su bili prisiljeni da napuste domove.

U parnici koju je pokrenula Gambija u novembru pred najvišom sudskom instancom UN-a za rješavanje sporova između država optužuje se Mijanmar za genocid nad Rohinjama i kršenje konvencije o genocidu iz 1948. Za konačnu odluku suda mogle bi potrajati godine, a današnja odluka samo se bavi gambijskim zahtijevom za preliminarnim mjerama. U jednoglasnoj presudi 17-članog sudskog vijeća navodi se, međutim, da se Rohinje i sada suočavaju s prijetnjom i da ih Mijanmar mora zaštititi.

Mijanmar mora poduzeti sve neophodne mjere koje su u njegovoj moći da spriječi sve akte zabranjene Konvencijom o genocidu iz 1948. i mora izvijestiti o njima u roku od četiri mjeseca, naveo je predsjedavajući sudac Abdulqawi Yusuf, čitajući odluku sudskog vijeća.

- Mijanmar "mora iskoristiti svoj uticaj nad vojskom i drugim oružanim grupama kako bi spriječio nasilje nad Rohinjama u cilju djelimičnog ili potpunog uništenja te etničke grupe - navodi se u sudskoj odluci, prenosi Reuters.


(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.