24.1.2020. 12:19
1
Ovako izgleda kada Kinezi počnu ekspresnu izgradnju bolnice sa hiljadu kreveta. Imaju rok pet dana
U kineskom Wuhanu užurbano se gradi nova bolnica s 1000 kreveta u kojoj bi se trebale liječiti žrtve koronavirusa, piše CNBC.

Vlasti u kineskom gradu Wuhanu ubrzano grade novu bolnicu sa 1.000 kreveta za liječenje oboljelih od koronavirusa i mobilisale su teške mašine da bi objekat bio spreman do početka sljedeće sedmice, javili su državni mediji.

U gradnji koja je počela ovih dana učestvuje 35 rovokopača i 10 buldožera. Mašine su stigle na lice mjesta sinoć, a cilj je da bolnica bude izgrađena do ponedjeljka, 27. januara, prenosiCNBC.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, od virusa je umrlo 26, a zaraženo 849 ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je vanredno zdravstveno stanje, ali nije proglasila epidemiju međunarodnih razmjera.

Većina slučajeva potiče iz centralnog kineskog grada Wuhana. Vjeruje se da se virus prvi put ovdje pojavio krajem prošle godine.


Ovo zapravo nije prvi put da se u Kini gradi cijela bolnica za samo desetak dana. Kad je 2003. godine izbila epidemija SARS-a od koje su umrle 774 osobe, u Pekingu je izgrađena bolnica za samo sedmicu dana.

Nova bolnica gradi se oko kompleksa za odmaranje u predgrađu, koji je prvobitno bio namijenjen za lokalne radnike, rekao je jedan zvaničnik lokalnom listu.




(Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.